10 vragen over bouwen met hout

‘Het nieuwe beton’

Hout wordt het nieuwe beton genoemd, want hout heeft de toekomst. Het is sterk, veilig, veelzijdig en duurzaam in alle opzichten. Hout is daarmee hét antwoord op milieuproblemen waarmee traditionele bouwers te maken hebben. Toch leven er nog vragen over bouwen met hout. Op deze pagina lees je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem ons.    

Snel naar:
1. Kraken de vloeren van een houtskeletbouwwoning?
2. Ik wil graag ‘degelijk’ bouwen, kan dat met hout?
3. Kan houtskeletbouw met een stenen buitenmuur?
4. Voor bouwen met hout zijn bomen nodig, toch is het milieuvriendelijk. Hoe zit dat?
5. Zijn de woningen energiezuinig?
6. Hoe zit het met brandveiligheid?
7. Gaan ‘houten’ gebouwen lang mee?
8. Kan ik eenvoudig iets ophangen aan een houtskeletwand?
9. Is bouwen met hout een flexibele bouwmethode?
10. Kan ik last krijgen van bouwvocht?

1. Kraken de vloeren? Niet met een gietvloer en oplegvilt
In oude huizen kraken de houten vloeren. Maar in houtskeletwoningen van tegenwoordig kraken ze niet. Hoe dat kan? Doordat de begane grondvloer een geïsoleerde betonvloer is en de verdiepingsvloer wordt voorzien van een zwevende anhydriet-dekvloer; een gietvloer die aanvoelt als beton. En tussen de wanden en vloeren komt oplegvilt, ook wel bekend als bouwvilt. Het zorgt ervoor dat gekraak is uitgesloten en dicht de kieren tussen de elementen. Geen gekraak of getril dus in jouw woning, maar ‘stille’ vloeren die ook nog eens heel geschikt zijn voor vloerverwarming. 

Aanleggen van een gietvloer - Houtskeletbouw | VDM Woningen

2.  Ik wil graag ‘degelijk’ bouwen, kan dat met hout? Nou en of
Decennia bouwden we in Nederland vooral met beton en staal, beter bekend als ‘traditionele bouw’. Door die bouwtraditie worden staal en beton vaak gezien als de enige degelijke bouwmaterialen. Onterecht, want hout is net zo degelijk. Onze houtskeletbouw-woningen voldoen niet voor niets aan alle strenge wet- en regelgeving uit het Bouwbesluit.     

3. Kan houtskeletbouw met een stenen buitenmuur? Ja zeker
Over de hele wereld bouwt men steeds meer met hout. Van massief houten gebouwen van kruislaaghout tot de bekendere houtskelet-bouwmethode zoals VDM Woningen die toepast. Een veelgehoorde misvatting bij bouwen met hout is dat er geen stenen gebruikt worden. Integendeel; bij de meeste van onze woningen wordt juist een stenen buitenmuur gemetseld. Bij houtskeletbouw is het (inwendige) skelet weliswaar van hout, maar de schil kan in allerlei materialen worden opgetrokken. Ook baksteen.

Baksteen muur metselen | VDM Woningen

4. Voor bouwen met hout zijn bomen nodig, toch is het milieuvriendelijk. Hoe zit dat?
Juist omdat het een natuurproduct is, is hout een duurzaam bouwmateriaal. Dat zit zo: Een boom die groeit slaat CO2 op. In de balken en planken die ervan gemaakt worden blijft die CO2 opgeslagen. Bouwhout is zo een duurzame opslag van dit milieubelastende broeikasgas. En natuurlijk worden voor gecertificeerd bouwhout (FSC, PEFC) alleen duurzaam beheerde productiebossen gebruikt. Voor elke gekapte boom een nieuwe dus.

En bouwvertraging door de stikstofproblematiek? Niet met prefab-houtskelet. Met deze bouwmethode zijn heel weinig transportbewegingen nodig. En dus wordt er weinig stikstof uitgestoten. 

Circulariteit van hout | VDM Woningen

Meer weten hierover? Luister of lees het podcastinterview met Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan de Wageningen Universiteit.

5. Zijn de woningen energiezuinig? Zeer!
Onder duurzaam verstaan we natuurlijk ook energiezuinig. Op dat vlak gooit houtskeletbouw eveneens hoge ogen. Een houten binnenwand warmt namelijk relatief snel op. Veel sneller dan betonnen binnenmuren. Leg jouw hand in de winter maar eens op een betonnen binnenmuur, die straalt altijd kou af. In koude perioden kost het opwarmen van betonnen binnenwanden daardoor meer tijd en energie dan een binnenwand met eenhouten skelet. 

En natuurlijk bevatten onze prefab-wanden een dik pak isolatie. Het isolatiemateriaal komt tussen de houten stijlen waardoor de ruimte in de wand efficiënt wordt benut. Voor jouw beeld: de totale dikte van de zeer goed geïsoleerde muur - van binnenkant gipsplaat tot buitkant metselwerk - bedraagt uiteindelijk zo’n 42 centimeter. Kortom: hout zorgt voor een comfortabel klimaat, minder stookkosten (tot zelfs EPC=0) en efficiënt gebruik van de ruimte.

6. Brandveilig? Absoluut
Je hebt vast wel eens Expeditie Robinson gezien. Dan weet je dat een massief stuk hout niet snel brandt. Daar zijn toch echt hulpmiddelen als aanmaakblokjes, houtsnippers of kranten voor nodig. Zo is het ook bij de draagconstructie van jouw houtskeletbouw-woning; de ontvlambaarheid van massief hout is relatief laag. Bovendien is een houten skelet omgeven door allerlei (nagenoeg) onbrandbare materialen zoals isolatiewol en gipsplaten. 

7. Gaan ‘houten’ gebouwen lang mee? Ja zeker
Houtskeletbouw kan eeuwenlang meegaan. Mits het is uitgevoerd door specialisten natuurlijk. Daarom levert VDM Woningen in principe geen cascowoningen op. Wij willen de woning helemaal bouwen en afwerken; van fundering tot nok en van dampfolies tot en met de ventilatie in de spouw. Want alleen dan weten we zeker dat alles goed gebeurt. Voor houtrot of andere ongemakken hoef je dan absoluut niet bang te zijn. En woon je in een aardbevingsgevoelig gebied? Met hout bouw je aardbevingsbestendig.   

Aardbevingsbestendig bouwen | VDM Woningen

8. Iets ophangen? Geen boor of plug meer nodig
Binnenwanden in onze houtskeletbouw-woningen worden afgewerkt met een 15 millimeter dikke OSB-constructieplaat. En daaroverheen komt nog een gipsplaat die de wand netjes afwerkt. Bij elkaar een stevige wand waarin je rechtstreeks kunt schroeven. Handig voor als je iets wil ophangen. Er komt dus geen boor of plug aan te pas! 

9. Is bouwen met hout een flexibele bouwmethode? Vraag het gerust een aannemer of architect
Hout is relatief eenvoudig te verwerken, te bewerken en af te werken met heel diverse materialen. Dit maakt hout tot een zeer flexibel bouwmateriaal. Zo is het met houtskeletbouw relatief eenvoudig om een aan-, op- of uitbouw te maken en is in een nieuwe woning een optimaal leidingverloop te realiseren. Ook architecten werken graag met hout, de architectonische vrijheid met hout is namelijk ongekend.

Houtskeletbouw wanden maken | VDM Woningen

10. Bouwvocht? Niet met hout
Je hebt vast wel eens gehoord van bouwvocht. En de problemen die dit kan veroorzaken. In een traditioneel gebouwde woning wordt gemiddeld 1000 liter water verwerkt. Denk aan al het water dat voor cement, beton en stucwerk nodig is. Om nog maar te zwijgen over het regenwater dat de woning indringt op de bouwplaats. Het kan jaren duren voordat een huis al dit vocht kwijt is. Een vochtige woning is behalve voor de gezondheid ook nadelig voor de isolatiewaarde. 

Wil je bouwvocht, gezondheidsklachten en warmteverlies voorkomen? Laat jouw woning dan realiseren met prefab-houtskeletbouw, de ‘droge’ bouwmethode. Het casco van jouw woning wordt met droge materialen in de fabriek gerealiseerd en staat vervolgens binnen 48 uur waterdicht op de kavel. Regen heeft zo nagenoeg geen kans.  

Een andere vraag? Heb je een andere vraag over bouwen met hout, neem dan gerust contact met ons op of vraag de brochure aan.

Contact opnemen Brochure downloaden