Ga naar inhoud
Logo
Logo

Duurzaam bouwen

Wij willen voor nu en de komende generaties op een duurzame manier woonwaarde creëren. Daarom bouwen wij al bijna anderhalve eeuw met natuurlijke materialen en met de natuur in het achterhoofd. De thema’s duurzaamheid en ecologie staan dan ook al decennia lang verweven in onze organisatie.

houtskeletbouw, prefab, nieuwbouwwoning, nieuwbouw woning, vdm woningen

De kracht van houtskeletbouw

We gebruiken in onze woningen het bouwmateriaal dat door de natuur is gecreëerd: hout! Hout is van nature een circulaire en hernieuwbare grondstof dat CO2 opslaat. We bouwen uitsluitend met FSC-gecertificeerd hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Onze productie- en bouwmethode heeft een minimale ecologische footprint en is daarom dé manier om op een verantwoorde, duurzame en biobased manier woningen te realiseren.

Hout is een sterk, maar ook een relatief licht bouwmateriaal. De prefab houtskeletelementen laten zich hierdoor efficiënt transporteren naar de kavel van bestemming. Dat is een enorme reductie in CO2 uitstoot ten opzichte van andere bouwmethoden. Bijkomend voordeel is dat we op deze wijze de overlast voor omwonenden aanzienlijk beperken.


Meer over onze bouwmethode
nieuwbouw woning, prefab houtskeletbouw, nieuwbouwwoning, vdm woningen, duurzaam bouwen

Prefab houtskeletbouw maakt de cirkel rond

Houtskeletbouw levert een grote bijdrage aan de circulaire economie. De houten elementen zijn remontabel waardoor de gehele woning verplaatst kan worden naar een andere kavel of hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe woningen.

Circulariteit zit niet alleen in onze bouwmethode, maar ook in ons productieproces. Van afvalmaterialen is nauwelijks sprake, doordat wij geen verpakkingsmateriaal gebruiken voor de geprefabriceerde elementen. De reststromen die er zijn, zoals gips- en isolatiemateriaal, worden door de fabrikant teruggenomen en verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Andere materialen, zoals plastic, worden in de fabriek én op de bouwplaats gescheiden en gerecycled door lokale erkende verwerkers. Het resultaat? 90% van de reststromen krijgen een tweede leven, we creëren een schonere leefomgeving en zorgen voor slimmer (her)gebruik van materialen.


Duurzaam bouwen met VDM Woningen

  • Gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen
  • Minimale ecologische footprint
  • Minder transportbewegingen met houtskeletbouw

  • Biobased bouwen
  • Circulaire en remontabele woning
  • Natuurinclusief bouwen
nieuwbouw woning, duurzaam bouwen, prefab houtskeletbouw

Een groene woning én omgeving

Al in de ontwerpfase hebben wij oog voor de kleinste bewoners. We leggen de link tussen onze woningen en de omgeving door natuurinclusief te bouwen. Door het plaatsen van vogelvides, insectenhotels en vleermuiskasten versterken we de biodiversiteit rondom onze woningen.

Toekomstbestendig bouwen betekent meebewegen met een veranderend klimaat. Onze woningen zijn ontworpen om sedumdaken en waterretentie-systemen, zoals wadi’s en regentonnen, eenvoudig te kunnen integreren. We verlagen hiermee de drempel voor onze opdrachtgevers om op hun beurt duurzame keuzes te maken.


VDM Woningen, prefab houtskeletbouw,

Duurzame voorsprong

Duurzaam bouwen is voor ons ook écht duurzaam bouwen. Dat begint bij VDM Woningen al bij het bouwmateriaal en het productieproces. Op de daken van onze fabricagehallen liggen 3.200 zonnepanelen die niet alleen de energie opwekken die nodig is voor onze kantoorruimtes en het productieproces, maar een overcapaciteit leveren die gelijk staat aan het verbruik van 150 huishoudens.

Daarnaast verwarmen we onze fabriek op circulaire wijze met de restproducten van ons productieproces. We gebruiken een biomassa-installatie die energie genereert uit houtspaanders. Kortom: van de tekentafel tot de productielijnen, iedere woning wordt op een gasloze en energieneutrale wijze ontwikkeld en geproduceerd.


Meer weten over onze duurzame verhaal?

Met onze bouwmethode en onze aandacht voor bewoners laten wij zien dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan. Wil je meer weten over ons duurzame verhaal? Wij vertellen je er graag meer over!


Neem contact met ons op