Houtskeletbouw: prefab in topvorm

Houtskeletbouw (hsb) is een hoogwaardige prefab bouwmethode. Met deze bouwmethode laat je relatief snel een uiterst duurzame en betaalbare woning bouwen. VDM Woningen is specialist in bouwen met houtskeletbouw. We mogen ons zelfs grondlegger in Nederland noemen. In de jaren ‘70 haalde VDM Woningen de bouwtechniek voor een houtskeletbouw woning vanuit Canada naar het Friese Drogeham.    

Hsb: een beproefde bouwmethode

In Canada maar ook in de VS en Scandinavië wordt 90% van alle huizen opgetrokken in houtskeletbouw. Een logische keuze in deze bosrijke landen. Maar met de logistieke middelen van tegenwoordig is houtskeletbouw nu net zo aantrekkelijk in Nederland. En net zo betaalbaar. Houtskeletbouw is voor woningen tot vier verdiepingen een logische, snelle en milieuvriendelijke bouwmethode met weinig faalkosten.

Ander groot voordeel van hout is dat het relatief licht is. Zonder verzwaarde fundering kun je ook op een weinig draagkrachtige bodem een houtskeletbouw-woning laten bouwen. Bovendien is houtskeletbouw zeer geschikt voor aardbevingsbestendig bouwen, zoals we veel doen in de provincie Groningen.

Prefab houtskelet elementen
De constructie (wanden, verdiepingsvloeren en dak) van een houtskeletbouw-woning bestaat uit houten frames. De frames zijn onder optimale omstandigheden in de fabriek van VDM Woningen gemaakt en afgewerkt. Ze worden gevuld met een dik pakket isolatiemateriaal met aan de buitenzijde vochtregulerende folie. Voor een extra stevige binnenwand monteren we zowel een robuuste osb-constructieplaat als een gipsplaat.

Alles bij elkaar vormen zich sterke, droge en zeer goed geïsoleerde prefab elementen. Ze bevatten alle onderdelen die bij andere bouwmethoden pas in de ruw- of afbouwfase worden geplaatst: isolatiemateriaal, leidingen, beglaasde ramen, deuren en kozijnen.

Hout: duurzaam bouwmateriaal
Hout is behalve sterk, ook duurzaam. Houtskeletbouw-woningen zijn sneller opgewarmd dan uit beton of steen opgetrokken huizen, zoals bij traditionele bouw. Daarnaast houden ze de warmte lang vast, dankzij de uitstekende warmte-isolatie. Ook de geluidsisolatie is zeer goed. Met een houtskeletwoning doe je dus het klimaat een plezier, maar ook jouw portemonnee én de buren.

Het door VDM Woningen gebruikte naaldhout komt van zorgvuldig gekozen leveranciers uit Zweden, Finland en midden-Europa. Zij beheren bossen volgens de richtlijnen van duurzaam bosbeheer. Daarmee is ons hout een verantwoorde, oneindige grondstof die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Prefab houtskeletbouw; van proces tot resultaat
De hoogwaardige, geprefabriceerde elementen vormen de basis van ons houtskeletbouwsysteem. Ze worden onder ideale omstandigheden vervaardigd in onze eigen fabriek. Daardoor hebben regen, vorst en andere weersinvloeden geen enkele kans. Niet op het materiaal en niet op het proces. Als de houtskelet elementen klaar zijn, gaan ze naar de bouwplaats. Daar wordt in één á twee werkdagen een volledig prefab-casco gerealiseerd. Deze is wind- en waterdicht, dus opnieuw krijgt vocht geen kans. Vervolgens worden de buitenmuren aangebracht en krijgt de verdieping een geluidsisolerende gietvloer.

Resultaat is een zeer comfortabele woning met een gezond binnenklimaat en lage energielasten. Realiseerbaar met een korte bouwtijd en passend bij een ecologische en biobased visie op bouwen. Download de brochure.

Montagevideo houtskeletbouw
Bekijk onze video waarin we binnen 12 uren een houtskeletbouw-woning als wind- en waterdicht casco opleveren.

Prefab 3d-units
Voor onder andere onze VDM Zero-woninglijn en de TIMM-woninglijn heeft VDM een uniek bouwconcept ontwikkeld: Prefab 3d-units. Het toilet, de hal, meterkast, technische ruimte en de badkamer van deze woningen kunnen al in de fabriek als 3d-units vervaardigd worden. De badkamer en toiletruimte krijgen zelfs al hun wandafwerking en sanitair. De houtskelet 3d-units gaan vervolgens naar de bouwplaats waar ze in één keer geplaatst worden. Plug and play.

De units zorgen voor een flinke tijdsbesparing. Niet alleen op de bouwplaats zelf, maar ook in het logistieke proces voorafgaand. Gevolg is een verminderde CO2-uitstoot en lagere logistieke kosten, wat je weer terugziet op het totale kostenplaatje. In de volgende video zie je hoe wij woningen in Eelde realiseren met 3d-units.

Veelgestelde vragen over houtskeletbouw woningen:

Houtskeletbouw met stenen muur, is dat mogelijk?
Ja zeker. Sterker nog: bijna al onze houtskelet woningen krijgen een stenen buitenmuur. Houtskelet zegt iets over de inwendige constructie van het huis, maar niet over de schil. Die schil kan uit allerlei materialen worden opgetrokken; van hout tot gevelplaten en dus baksteen. Van de buitenkant is houtskeletbouw met stenen muur bijna niet te onderscheiden van traditionele bouw.

Nadelen houtskeletbouw, zijn die er?
Zitten er dan helemaal geen nadelen aan houtskeletbouw? Natuurlijk wel, maar het zijn bescheiden nadelen. Zo warmt houtskelet sneller op dan beton of staal, maar koelt het ook minder snel af. Perfect in de winter, maar minder handig tijdens een hittegolf. Maar met zonwering en goede ventilatie beperk je de overlast tot het minimum. Ander aandachtspunt is de verdiepingsvloer. Het is belangrijk dat deze een goede dekvloer krijgt, zoals een cementdekvloer of anhydrietvloer. Gebeurt dat niet, dan is de vloer gehorig. Bij VDM Woningen voorzien we de verdiepingsvloer standaard van een dergelijke gietvloer waardoor er praktisch geen akoestische nadelen optreden.

Ik wil graag een hsb woning bekijken, waar kan dat? 
In nagenoeg ieder dorp en elke stad is houtskeletbouw toegepast. Van villa’s tot houtskeletbouw bungalows. En van houtskelet aanbouw tot hsb opbouw. Soms bestaan zelfs complete wijken uit hsb woningen. Bij wijken boven de A1 is de kans reëel dat wij ze gerealiseerd hebben. Want we zijn dan wel een Fries bedrijf, we realiseren houtskeletbouw in Friesland maar ook ver daarbuiten. 

Zo bouwden we deze houtskelet woning (Vermont) in het westen van het land. Neem een kijkje: 

Houtskeletbouw prijzen, waar vind ik die?
Houtskeletbouw prijzen kun je gratis en vrijblijvend bij ons opvragen. Als je dit formulier invult dan sturen wij jou een overzicht van de houtskeletbouw kosten en een brochure met al onze woningtypes. Gratis en geheel vrijblijvend. In het formulier geef je jouw voorkeursgebied aan, dit is een belangrijke factor voor de houtskeletbouw prijs. 

Ervaringen met prefab houtskeletbouw

“Het proces is perfect georganiseerd. Geen stress, want VDM Woningen doet wat het vertelt. En het bouwproces is heel efficiënt. Daardoor is de prijs laag vergeleken met andere bouwers.” Meer over de ervaring van Mark.

“Qua prijs en kwaliteit is het echt een superhuis.” Meer over de ervaringen van Ineke.

"Wij hebben voor VDM Woningen gekozen vanwege het bouwtype, de prijs en de bouwsnelheid. In vijf maanden was de woning afleveringsklaar. De prijs-kwaliteitverhouding van onze woning is perfect.”
Meer over de ervaringen van Berto.

Meer weten?
Neem contact met ons op of vraag gratis de brochure en prijslijst aan.