Houtskeletbouw: prefab in topvorm

Houtskeletbouw (hsb) is een hoogwaardige prefab bouwmethode. Met deze bouwmethode laat u relatief snel een uiterst duurzame en betaalbare woning bouwen. VDM Woningen is specialist in bouwen met houtskeletbouw. We mogen ons zelfs grondlegger in Nederland noemen. In de jaren ‘70 haalde VDM de bouwtechniek vanuit Canada naar het Friese Drogeham.    

Hsb: een beproefde bouwmethode
In Canada maar ook in de VS en Scandinavië wordt 90% van alle huizen opgetrokken in houtskeletbouw. Een logische keuze in deze bosrijke landen. Maar met de logistieke middelen van tegenwoordig is houtskeletbouw nu net zo aantrekkelijk in Nederland. En net zo betaalbaar. Houtskeletbouw is voor woningen tot vier verdiepingen een logische, snelle en milieuvriendelijke bouwmethode met weinig faalkosten.

Ander groot voordeel van hout is dat het relatief licht is. Zonder verzwaarde fundering kunt u ook op weinig draagkrachtige bodem een houtskeletbouw-woning laten bouwen. Bovendien is houtskeletbouw zeer geschikt voor aardbevingsbestendig bouwen, zoals we veel doen in de provincie Groningen.

Prefab houtskelet elementen
De constructie (wanden, verdiepingsvloeren en dak) van een houtskeletbouw-woning bestaat uit houten frames. De frames zijn onder optimale omstandigheden in de fabriek van VDM gemaakt en afgewerkt. Ze worden gevuld met een dik pakket isolatiemateriaal met aan de buitenzijde vochtregulerende folie. Voor een extra stevige binnenwand monteren we zowel een osb-plaat als een gipsplaat.

Alles bij elkaar vormen zich sterke, droge en zeer goed geïsoleerde prefab elementen. Ze bevatten alle onderdelen die bij andere bouwmethoden pas in de ruw- of afbouwfase worden geplaatst: isolatiemateriaal, leidingen, beglaasde ramen, deuren en kozijnen.

Hout: duurzaam bouwmateriaal
Hout is behalve sterk, ook duurzaam. Houtskeletbouw-woningen zijn sneller opgewarmd dan uit beton of steen opgetrokken huizen, zoals bij traditionele bouw. Daarnaast houden ze de warmte lang vast, dankzij de uitstekende warmte-isolatie. Ook de geluidsisolatie is zeer goed. Met een houtskeletwoning doet u dus het klimaat een plezier, maar ook uw portemonnee én de buren.

Het door VDM gebruikte naaldhout komt van zorgvuldig gekozen leveranciers uit Zweden, Finland en midden-Europa. Zij beheren bossen volgens de richtlijnen van duurzaam bosbeheer. Daarmee is ons hout een verantwoorde, oneindige grondstof die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Het bouwproces en resultaat
De hoogwaardige, geprefabriceerde elementen vormen de basis van ons houtskeletbouwsysteem. Ze worden onder ideale omstandigheden vervaardigd in onze eigen fabriek. Daardoor hebben regen, vorst en andere weersinvloeden geen enkele kans. Niet op het materiaal en niet op het proces. Als de elementen klaar zijn, gaan ze naar de bouwplaats. Daar wordt in één á twee werkdagen een volledig prefab-casco gerealiseerd. Deze is wind- en waterdicht, dus opnieuw krijgt vocht geen kans. Vervolgens worden de buitenmuren aangebracht en krijgt de verdieping een geluidsisolerende gietvloer.

Resultaat is een zeer comfortabele woning met een gezond binnenklimaat en lage energielasten. Realiseerbaar met een korte bouwtijd en passend bij een ecologische en biobased visie op bouwen. Download de brochure.

Montagevideo houtskeletbouw
Bekijk onze video waarin we binnen 12 uren een houtskeletbouw-woning als wind- en waterdicht casco opleveren.

Prefab 3d-units
Voor onder andere onze VDM Zero-woninglijn en de TIMM-woninglijn heeft VDM een uniek bouwconcept ontwikkeld: Prefab 3d-units. Het toilet, de hal, meterkast, technische ruimte en de badkamer van deze woningen kunnen al in de fabriek als 3d-units vervaardigd worden. De badkamer en toiletruimte krijgen zelfs al hun wandafwerking en sanitair. De houtskelet 3d-units gaan vervolgens naar de bouwplaats waar ze in één keer geplaatst worden. Plug and play.

De units zorgen voor een flinke tijdsbesparing. Niet alleen op de bouwplaats zelf, maar ook in het logistieke proces voorafgaand. Gevolg is een verminderde CO2-uitstoot en lagere logistieke kosten, wat u weer terugziet op het totale kostenplaatje. In de volgende video ziet u hoe wij woningen in Eelde realiseren met 3d-units.