Houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw (hsb) zoals VDM dat maakt is een zogenoemde prefab bouwmethode. De draagconstructie van de woning (wanden, vloeren en dak) zijn opgebouwd uit in de fabriek gemaakte en afgewerkte frames van hout met aan weerszijden plaatmaterialen. De holle ruimte in het frame wordt opgevuld met een dik pakket isolatiemateriaal. De sterke, stabiele en zeer goed geïsoleerde prefab elementen bevatten over het algemeen reeds alle elementen die bij andere bouwmethoden pas in de ruw- of afbouwfase plaatsvinden: isolatiemateriaal, leidingen en beglaasde ramen, deuren en kozijnen.

Houtskeletbouw is voor woningen tot vier verdiepingen daardoor een snelle en kwalitatieve uitstekende bouwmethode die past in milieuvriendelijk bouwen en geen ruimte laat voor faalkosten. Het is ook een beproefde methode: 90% van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten is opgetrokken in houtskeletbouw.

Hout - het modernste bouwmateriaal

Hout is sterk en duurzaam. De warmte-isolatie, maar ook de geluidsisolatie is bij hsb woningen uitstekend. Hout is ook een licht bouwmateriaal. Hierdoor kan bij houtskeletbouw op een weinig draagkrachtige bodem worden volstaan met een lichtere fundering dan bij traditionele bouwmethoden. Het door VDM gebruikte naaldhout komt uit de bossen van Zweden, Finland en midden-Europa. Deze worden duurzaam beheerd volgens de richtlijnen van duurzaam bosbeheer. Hierdoor is hout een oneindige grondstof die bovendien bijdraagt aan het verminderen van de CO2-emissie, en daardoor bijdraagt aan een beter klimaat.

Korte bouwtijd nu, lage energielasten later

Het VDM houtskeletbouwsysteem is een unieke combinatie van houtskeletbouw en traditionele bouw. Dit systeem kenmerkt zich door de hoge kwaliteit van geprefabriceerde elementen die onder ideale omstandigheden worden vervaardigd in onze eigen fabriek (geen weersinvloeden). Het prefab-casco wordt binnen 1 á 2 werkdagen wind- en waterdicht gemonteerd op de bouwplaats, waardoor vocht nagenoeg geen kans krijgt. Vervolgens worden de buitenmuren aangebracht. De verdiepingsvloer wordt standaard voorzien van een zwevende cementdekvloer voor optimale geluidsisolatie. De overige kenmerken zijn: korte bouwtijd, lage energielasten en een zeer comfortabel en gezond woonklimaat. Houtskeletbouw past bij ecologisch en bio-based bouwen omdat de basisgrondstof, hout, een bio-based materiaal is.


Montagevideo Houtskeletbouw

Bekijk hieronder een versnelde video waarin de montage van een houtskeletbouw woning te zien is.

Prefab 3d-units

VDM Woningen heeft een nieuw concept gelanceerd in Groote Veen te Eelde. Voor dit project is namelijk gebruik gemaakt van 3d-units. In de 3d-units bevinden zich de hal, het toilet, meterkast, technische ruimte en de badkamer. Zowel het toilet als de badkamer worden in de fabriek voorzien van tegelwerk en sanitair. Deze 3d-units worden kant-en-klaar naar de bouwplaats gebracht en kunnen in één keer geplaatst worden, plug and play. Dit levert snelheid in het bouwproces op, besparing in verkeersbewegingen naar de bouwplaats en daarbij een emissiereductie. Deze besparingen leveren direct kostenvoordeel op.


 

Deze bouwmethode is in diverse media's uitgelicht. Hieronder een tweetal voorbeelden: