Ga naar inhoud
Logo
Logo


Samenwerking zorgt voor 9 starterswoningen in Raerd

Onlangs is in Raerd het initiatief gestart om voor startende jeugd uit Raerd en omstreken betaalbare, energiezuinige en kwalitatief goede woningen beschikbaar te maken. De gemeente Súdwest Fryslân, werkgroep Wonen Plaatselijk Belang Raerd en aannemer VDM Woningen sloegen daarvoor de handen ineen en inmiddels is de bouw gestart.

Raerd

Toekomst van Raerd

De 9 rijwoningen worden gerealiseerd aan de Sélânswei. Het Plaatselijk Belang Raerd streeft al langer naar goede en betaalbare woningen voor starters, vanuit het oogpunt dat zij in Raerd kunnen blijven wonen en de toekomst voor de basisschool en verenigingen. Ymie van de werkgroep Wonen geeft aan dat er verschillende type huizen zijn onderzocht. ‘’We hebben met een aantal bouwers naar de mogelijkheden gekeken een goede starterswoning te realiseren. Bij VDM Woningen kon een juiste woning gerealiseerd worden voor de starters, en ook binnen de vooraf gestelde bouwprijs. Door de woningen te optimaliseren voor de bouwkavel konden we 9 ruime starterswoningen te koop aanbieden aan de doelgroep. De woningen zijn met enthousiasme door de doelgroep omarmd.’’

Michel Rietman, wethouder gemeente Súdwest-Fryslân: “Dit project heeft heel wat voeten in de aarde gehad en is wat mij betreft een voorbeeldcase van hoe in de kleine kernen betaalbaar wonen voor starters mogelijk gemaakt kan worden. Het is het resultaat van een goede samenwerking tussen de woningbouwcorporatie, de marktpartij én de werkgroep uit het dorp zelf, waarbij ik het doorzettingsvermogen waardeer.”

De woningen worden gerealiseerd op basis van houtsysteembouw. Pieter Bouma van afdeling Planontwikkeling bij VDM Woningen geeft aan: ‘’Dit is een sterk initiatief om starters een kans te geven op goede nieuwbouwwoningen. De woningen zijn afgestemd op de behoeften van startende jongeren, zijn energiezuinig en onderhoudsvrij. Een mooie stap in de versterking van de leefbaarheid in Raerd.’’

Alle woningen zijn binnen een korte tijd verkocht en daarmee is VDM Woningen begin maart gestart met de voorbereidende werkzaamheden op de bouw.