Jouw huis gasloos bouwen? Dit moet je weten!

Gasloos bouwen is verplicht sinds 1 juli 2018

Een woning zonder gas; nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar. Het was zelfs bij wet verplicht om nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten. Maar er is veel veranderd de laatste jaren. Gasloos bouwen is inmiddels zelfs verplicht. 

Maar hoe werkt een cv zonder gas eigenlijk? En wat is een goed alternatief voor gas? Wij leggen het je graag uit. In dit artikel laten we zien wat wonen zonder gas inhoudt en welke mogelijkheden er zijn. 

Gasloos 2050
Eerst nog even over de aanleiding. Want waarom zijn we in Nederland overgegaan op gasloze nieuwbouw? Dat heeft alles te maken met de ambitie van Nederland om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Daarmee bewijzen we het milieu een grote dienst en gaan we klimaatverandering tegen. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over het (niet meer) kunnen koken en stoken op gas. Ook leest je er over subsidies op een gasloos systeem.

Alternatief voor gas
Om het doel in 2050 te halen moet er veel gebeuren in de bouwwereld. Maar het verduurzamen van nieuwbouwwoningen is een flinke stap in de goede richting. Een stap waarin VDM Woningen zich helemaal kan vinden. Wij bouwden namelijk al lange tijd huizen met alternatieve verwarming en nul op de meter. Daardoor was de stap naar volledig gasloos niet groot voor ons. 

De slimme gasloze oplossing van VDM Woningen
VDM Woningen heeft een slimme gasloze oplossing ontwikkeld die sinds 1 juni 2018 bij alle woningen wordt toegepast. Deze bestaat uit:

-       Zonnepanelen (pv-panelen) op jouw dak. Hoeveel panelen en de plaats ervan hangt af van de grootte en plek van jouw woning. De opgewekte stroom wordt onder meer gebruikt voor jouw gasloze installatie.

-       Een warmtepomp voor warm water en jouw vloerverwarming (zie uitleg).

-       Elektrische radiatoren op de eerste verdieping. Deze zijn per ruimte regelbaar met een eenvoudig bedieningspaneel. Zo vergeet je nooit meer een thermostaatkraan dicht of open te draaien. Ook hebben de radiatoren een timer en klokprogramma.

-       Elektrisch koken kun je dankzij een krachtgroep-aansluiting in de keuken (perilex). Misschien is elektrisch koken even wennen voor je, maar de voordelen zullen je snel overtuigen. 

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een uitstekend alternatief voor gasverwarming. Er zijn grofweg drie soorten: de ventilatiewarmtepomp, dit is een hybride installatie die in combinatie met een cv ketel werkt, een lucht-water warmtepomp die de warmte van de buitenlucht gebruikt en een grondgebonden warmtepomp die warmte uit de bodem (aardwarmte) benut. De ventilatiewarmtepomp maakt nog steeds gedeeltelijk gebruik van gas en kan dus niet meer worden ingezet bij nieuwbouw. 

Lucht-water warmtepomp

 

Jouw VDM woning is uitgerust met een lucht-water warmtepomp. Deze bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Het buitengedeelte wordt tegen de buitengevel geplaatst of gehangen - uiteraard in overleg met jou - en onttrekt warmte aan de buitenlucht.

Daarna verplaatst de warmte zich naar de binnenunit. De binnenunit heeft de afmeting van een moderne koelkast en komt meestal in de bijkeuken te staan. De unit heeft twee functies:

  1. Warm water maken voor de ‘lage temperatuur-verwarming’ van de woning, zoals de vloerverwarming op de begane grond.   
  2. Warm tapwater maken voor bijvoorbeeld de douche. Dit gebeurt met behulp van een interne boiler.

Video: werking van een warmtepomp

Spaar het milieu, spaar jouw rekening!
Met de combinatie van zonnepanelen en gasloos verwarmen spaar je het milieu, maar ook jouw portemonnee. De stroom die je opwekt wordt immers direct benut door jouw warmtepomp, de radiatoren, de kookplaat en de andere elektrische apparaten in huis. Je hebt geen gas meer nodig en kunt zelfs volledig zelfvoorzienend zijn.

Nieuwbouw zonder gas met VDM Woningen
Koop je een woning van VDM Woningen, dan ben je verzekerd van een uiterst duurzaam thuis. Niet alleen door de gasloze installatie, maar ook door de duurzame basiseigenschappen van een VDM-houtskeletwoning. Wil je meer weten over gasloos wonen, EPC 0 of nul-op-de-meter-woningen? Neem contact met ons op of vraag een brochure aan.