BENG: Bijna EnergieNeutrale Gebouwen
Bouwen volgens de BENG-norm met VDM Woningen
Vanaf 2021 zijn de BENG-eisen voor nieuwbouw in gegaan. BENG staat voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen en vervangt de EPC-eis. BENG zorgt ervoor dat nieuwe huizen nóg energiezuiniger worden. Met onze zeer energiezuinige bouwmethode sluiten wij als VDM Woningen uitstekend aan bij de verscherpte energierichtlijnen.
Jouw woning volgens de BENG-norm
Doel van BENG is het realiseren van woningen die energiezuinig zijn. Eerst door maximaal te isoleren en daarna het toepassen van nog benodigde energiebesparende installaties. De basis is dus een goede thermische schil. Uiteraard maak je in een BENG-woning gebruik van hernieuwbare energie, door bijvoorbeeld zonnepanelen.
Het unieke VDM bouwsysteem sluit naadloos aan op deze filosofie. In ons bouwsysteem maken we gebruik van houtskeletbouw. Een solide en duurzame bouwmethode die bijdraagt aan de energieprestaties van jouw woning. Een woning met een skelet van hout zijn namelijk veel sneller opgewarmd dan die van beton of steen.
Een VDM Woning:
- Heeft een hoge luchtdichtheid
- Heeft een hoge isolatiewaarde
Van EPC naar BENG
Sinds de jaren ’90 was in Nederland een normering van kracht die de energieprestatie van een woning weergeeft: de energieprestatiecoëfficiënt, oftewel de EPC-eis. De EPC-eis startte op een waarde van 1,4 en is door de jaren heen aangescherpt tot 0,4. Vanaf heden kiest de overheid ervoor om de EPC-eis te laten vervallen en over te gaan op BENG-wetgeving. Doel is het energieverbruik van woningen verder te beperken en het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren.
Verschil tussen EPC en BENG
Een groot verschil tussen EPC en BENG is de interpretatie van ‘energieprestatie’. Die is bij BENG een stuk strenger. Een voorbeeld: in het EPC-tijdperk kon een huis zonder goede isolatie maar mét dak vol zonnepanelen aan de eisen voldoen. Bij BENG niet. In de video en uitleg hieronder zie en lees je meer over de strengere eisen.
BENG video