Passief bouwen | Klaar voor de toekomst

Laat een energieneutraal passiefhuis bouwen
Energieneutraal wonen? Laat een passiefhuis bouwen. Passief bouwen is een super energiezuinige bouwmethode die is ontwikkeld door dr. Wolfgang Feist, de oprichter van het Passivhaus Institut (PHI) in Duitsland. VDM Woningen is specialist in duurzame woningen en beheerst de techniek van passief bouwen.

Een passiefhuis is de overtreffende trap van een energiezuinige woning. Een passiefhuis heeft hele specifieke eigenschappen om de woning ultra-energiezuinig te maken. Dat maakt passief bouwen ook tot een discipline die niet voor elke huizenbouwer is weggelegd.

 Passiefhuis eigenschappen:
-       Zeer hoge isolatiewaarde
-       Luchtdicht: geen enkele kier of naad
-       Geen koudebruggen (thermische bruggen)
-       Mechanisch ventilatiesysteem
-       Zeer lage warmtebehoefte
-       Efficiënt gebruikmakend van zonlicht

Passief bouwen = luchtdicht bouwen
Het basisprincipe van passief bouwen is simpel: het houdt de warmte van zonlicht en warmtebronnen in huis zo goed mogelijk vast, en de kou zo goed mogelijk buiten. Dat vraagt om extreem goede isolatie die de warmte kan vasthouden en om een volledig kierdicht huis.

VDM-passiefhuizen worden stuk voor stuk gecontroleerd op kierdichtheid. Dit doen we met een speciaal systeem dat de woning als het ware vacuüm zuigt. Tijdens deze ‘blowerdoortest’ zorgen we voor onder- en overdruk waarmee we de luchtdichtheid van het huis kunnen meten. Eventuele kieren worden direct gedetecteerd en verholpen.

Slim ventilatiesysteem
Een luchtdicht passiefhuis betekent dat er geen koude buitenlucht naar binnen kan dringen en geen warme lucht naar buiten. Om toch voldoende frisse lucht in jouw woning te laten, zonder dat het huis afkoelt, is een ventilatiesysteem nodig met een warmteterugwinunit (WTW). Een systeem dat de warmte van afgevoerde lucht gebruikt om frisse lucht van buiten voor te verwarmen.

Passief bouwen op de juiste plek
Niet iedere plek is even geschikt om een passiefhuis te bouwen. De zon is namelijk een belangrijke warmtebron voor jouw passiefhuis. Daarom is het zaak dat we jouw passiefhuis bouwen ‘op het zuiden’. Aan de zuidkant plaatsen we de grootste ramen, voorzien van extra geïsoleerd glas. Zodoende kan er tijdens de koude seizoenen zo veel mogelijk warmte van de zon naar binnen. Voor te veel zonnewarmte in de zomer hoef je niet bang te zijn, omdat de zon dan veel hoger staat.

Passief bouwen in 90 seconden

Toename energieneutraal bouwen
VDM Woningen bouwde al in diverse projecten volgens de principes van passief bouwen. De verwachting is dat de behoefte aan passiefhuizen zal toenemen komende jaren. In 2021 worden de normen voor energieprestaties namelijk nog strenger, als de BENG-eisen voor nieuwbouw hun intrede doen. BENG staat voor ‘Bijna EnergieNeutrale Gebouwen’ en vervangt de EPC-normen (energieprestatiecoëfficiënt).

 Wil je ook een passiefhuis laten bouwen? Neem contact op met VDM Woningen. We bespreken graag onze mogelijkheden.