Project: Sneek - Furmerusstraat

 

Project 33 NOM-Ready woningen 
Opdrachtgever  Accolade
Locatie  Furmerusstraat Sneek
Bouwperiode 2017 - 2018

 

Accolade was voornemens de meest geschikte partij te vinden voor de ontwikkeling van 33 betaalbare en kwalitatief hoogwaardige grondgebonden huurwoningen aan de Furmerusstraat te Sneek te selecteren en daarmee een Design & Build-overeenkomst aan te gaan. Dit is gelukt! VDM Woningen is als meest geschikte partij uit de bus gekomen. Bij dit project is extra zorg besteed aan de ontwikkeling van huurwoningen in combinatie met zorgvuldige communicatie met de omwonenden en toekomstige huurders. 

Hieronder een aantal vragen die speelden bij Accolade, de omwonenden en toekomstige huurders van de huurwoningen aan de Furmerusstraat te Sneek. Wij geven graag antwoord: 

1. Hoe was de uitvraag Accolade? 
De uitvraag van Accolade voor deze opdracht was Design & Build. Dit heeft VDM Woningen aangezet creatief na te denken over het ontwerp en de uitvoering van het project. De kennis en expertise is bij de bouwer neergelegd en dit heeft geleid tot een innovatief en duurzaam ontwerp.

2. Is dit project duurzaam?
De woningen zijn NOM-ready. Dat houdt in dat in de toekomst de woningen helemaal ‘Nul- op- de meter’ kunnen worden gemaakt. De woningen zijn nu al voorzien van een extra duurzame schil. Wanneer de woningen NUL-op-de meter zijn betekent dit dat een NOM-woning evenveel energie opwekt, dan dat deze verbruikt.
Uniek aan de woning plattegrond is dat ze een ‘achterom’ hebben. Er is een bijkeuken gecreëerd zodat men niet meteen in de woonkamer staat. Ook heeft de woning een rechte trap naar de eerste verdieping zodat er een mogelijkheid is om een traplift te plaatsen, mocht dit nodig zijn. Op deze manier is de woning voor een brede doelgroep geschikt.

3. Bouwen met hout waarom is dat zo goed?
Tijdens de start bouw van dit project heeft VDM Woningen een certificaat aan Accolade uitgereikt. Hierop is aangegeven wat de CO2-emissie is door gebruik te maken van houtskeletbouw i.p.v. andere bouwmaterialen zoals beton of kalkzandsteen. Hout is goed voor het milieu en de circulaire economie.

4. Hoe zijn de omwonenden en toekomstige huurders bij dit project betrokken?
De buurt en de toekomstige bewoners zijn vanaf de start van dit project betrokken geweest. Allereerst organiseerde Accolade samen met VDM Woningen een informatieavond voor buurtbewoners. De planopzet is getoond en aan de buurtbewoners is aangegeven hoe het bouwproces verloopt, welke bouwroutes gehanteerd worden en wat dit betekent voor de buurt.

Leerlingen van de Johannes Postschool zijn vanaf start bouw betrokken geweest bij dit leerzame project. Verschillende leerlingen hebben bouwhekdoeken ingekleurd, op school is het thema ‘bouw en duurzaamheid’ meerdere malen aan de orde gekomen, was er een rondleiding over de bouwlocatie en is bij de oplevering de naam van het binnenplein onthuld.

Voor de toekomstige bewoners is op de bouwlocatie tussentijds een bewonersmiddag georganiseerd. De uitvoerder gaf hierbij een rondleiding door de woning. De bewoners kregen op deze manier alvast een goed beeld van de ruimte en de indeling. Hierdoor konden de bewoners alvast maten op nemen voor eventueel een eetkamerhoek of tv-meubel.

5. Krijgen de huurders direct na oplevering van het project een sleutel? 
De oplevering van het project is altijd een mooie afsluiting voor zowel opdrachtgever als toekomstige huurder. VDM Woningen leverde het project op aan Accolade die vervolgens direct de sleutel overdroeg aan de nieuwe bewoners. Het is altijd mooi om te zien hoe blij mensen zijn met hun nieuwbouwwoning. Zij kijken er vaak al langere tijd naar uit. Wij gaan er van uit dat veel huurders hier de komende jaren met nog veel plezier gaan wonen.

 

Foto's