VDM Woningen draagt bij aan slimste houtoplossing 2017

14 november 2017 VDM Woningen draagt bij aan slimste houtoplossing 2017

Afgelopen vrijdag 10 november 2017 is de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) met haar concept voor aardbevingsbestendige houtskeletbouw-woningen de overtuigende winnaar van de wedstrijd ‘Slimste Toekomstgerichte Houtoplossing 2017’. De wedstrijd is georganiseerd om bedrijven en organisaties te belonen voor het ontwikkelen van unieke innovatieve producten, oplossingen en concepten die hout toekomstbestendig en duurzaam maken.

Houten stabiliteitskern
Aardbevingsbestendige houtskeletbouw-woningen’ is een nieuwe, innovatieve oplossing, bestaande uit een licht bouwsysteem in hout. Het concept is ontwikkeld door de NBvT-sectie VHSB in samenwerking met VDM Woningen, De Groot Vroomshoop, de SHR, Adviesbureau TOECK en de TU/E (Technische Universiteit Eindhoven). Dat gebeurde in het kader van de Innovatie Nieuwbouwregeling van de NAM.

Het concept draait om een houten stabiliteitskern in 3D, die toepasbaar is in meerdere woningtypen. Deze kern maakt een woning dermate stabiel, dat voldaan wordt aan de eisen in de NPR 998 voor aardbevingsbestendig bouwen. De kern en de rest van het houtskeletbouw casco worden fabrieksmatig geproduceerd en op de bouwplaats geassembleerd, wat leidt tot een korte bouwtijd. Door de fabrieksmatige aanpak en het slimme concept zijn woningen te realiseren die ook nog eens betaalbaar zijn. Bovendien draagt de oplossing bij aan het circulair toepassen van (houten) onderdelen en materialen.

Klik hier voor het volledige artikel.

Deel deze pagina: