VDM woning wint architectuurprijs

29 oktober 2012 VDM woning wint architectuurprijs

Wat spannender dan standaard huis

De grote droom van de bewoners van dat huis aan de Bolzanohage in de Emmeloordse nieuwbouwwijk Emmelhage: een huis in eigen stijl passend in de omgeving. Die droom is uitgekomen. Zeer binnenkort betrekken Maarten Borneman en Karien Hoff met de kinderen het huis, ontworpen en gebouwd door VDM Woningen.
Wethouder Wouter Ruifrok overhandigde de bewoners van de onder architectuur gebouwde woning gisteren een cheque van 2000 euro. Om bouwen onder architectuur te stimuleren heeft de gemeente in 2009/2010 een architectenwedstrijd georganiseerd in Emmelhage. De woning aan de Bolzanohage komt hier uit voort. Mede dankzij de daaraan verbonden subsidie van 2.000 euro was het voor de bewoners mogelijk dit huis onder architectuur te bouwen.

De woning is geïnspireerd op de architectuur van oorspronkelijke boerderijen van Noordoostpolder en met name die van het Zeeuwse type, met het woonhuis vast aan de boerderij. En bevat talrijke knipogen naar de architectuur van de Delftse School. Het is stoer met een eenvoudige vormgeving en een ambachtelijk karakter. Maarten Borneman is trots op zijn nieuwe huis. De van oorsprong Zwollenaar woont sinds 2000 in Emmeloord. Hij verlaat een woning in De Erven. "Ook een karakteristiek huis. Maar hoe vaak krijg je de kans om onder architectuur te bouwen? Dit is helemaal in onze stijl en helemaal naar onze wensen", vertelt Borneman enthousiast. "Zonder die prijs van de gemeente hadden wij nooit onder architectuur kunnen bouwen."

De toekomstige bewoner - zaterdag verhuist de familie - wijst op de zinken 'dakkapel' die de gevel onderbreekt. Typerend voor een Zeeuwse boerderij. Het is maar een voorbeeld. Net zoals dat rechthoekige raam in de keuken. Echt Delftse School. "In een aantal elementen herken je de karakteristieke polderbouw." Borneman werd gedurende het bouwproces alleen maar enthousiaster. "Het was een zakelijk proces en een creatief proces." Hij en Karien Hoff vergaten hun eerdere droom, bouwen in de welstandsvrije straat in Emmelhage waarvoor ze te laat waren. "Een combinatie van een moderne en ook traditionele bouwstijl" aldus VDM. "De opdrachtgevers hadden sterke wensen. Die probeer je zo goed mogelijk te vertalen."

Heeft u droomkavel of zoekt u een droomkavel en u wilt graag geïnspireerd worden? VDM helpt u graag verder...

 

Bron: De Stentor

Deel deze pagina: