Team Prestatiehuis wint renovatieprijs

28 november 2011 Team Prestatiehuis wint renovatieprijs

Team Prestatiehuis heeft de eerste prijs gewonnen bij de prijsvraag ‘De Voorsprong’ die SEV/Energiesprong en Netwerk Conceptueel Bouwen afgelopen september uitschreven. De prijs werd behaald met het concept Prestatiehuis in de categorie bestaande bouw. Er waren in totaal 50 inschrijvingen. Met deze prijsvraag willen ze innovatieve, waardevolle en integrale oplossingen stimuleren voor bouwen of renoveren met een hoge energieambitie. Voor deelname aan de prijsvraag zocht de organisatie onder meer naar bouwpartijen die gezamenlijk, met gedeelde afspraken, voor bestaande woningbouw, één concept aanbieden dat minimaal 45% energiereductie oplevert.

Prestatiehuis
De inzending van Team Prestatiehuis is een concept voor passief renoveren van bestaande laagbouwwoningen. Dit concept kreeg de naam Prestatiehuis. Het combineert de bouwkundige revitalisatie met een energetische transformatie en maakt bestaande laagbouw-woningen rendabel, energiezuinig en robuust voor minimaal de komende veertig jaar. Onderscheidend is dat de bewoners tijdens de renovatie niet hoeven te verhuizen.

Openbaar debat
De inzendingen zijn beoordeeld door experts die 12 concepten nomineerden voor de eindronde. Deze was op 24 november en bestond uit een openbaar debat tussen jury en publiek. Juryleden waren: prof. dr. Sandra Schruijer (ketensamenwerking), ir. Birgit Dulski (duurzaamheid en energie), prof. dr. Joop Halman (ontwerp en productie) en prof. dr. Ed Nijssen (marketing en sales), onder leiding van ir. Pieter Huijbregts (conceptueel bouwen).

Eerste prijs
De inzending van Team Prestatiehuis werd bekroond met de eerste prijs in de categorie bestaande bouw. Aan de prijs is een bedrag van
€ 20.000,- verbonden. Het gaat hierbij om een ondersteuningsprijs, dat wil zeggen: op maat gemaakt om de verdere uitwerking of het uitrollen van het concept te ondersteunen.

Jurycommentaar
Complimenten: Integrale aanpak met duidelijke folder, enthousiaste keten (al in de naamgeving) met aanzet tot gezamenlijk bedrijfsplan, aandacht voor tevredenheid bewoners en opdrachtgever, snelheid en reductie van overlast, installatiekanalen opgenomen in gevelwanden voor flexibele indeling. Verbeteradvies: Vergroten haalbaarheid en betaalbaarheid en daarmee opschaalbaarheid.

Woningcorporaties
Team Prestatiehuis is een consortium dat bestaat uit Brink Climate Systems, Doorwin, Van Ieperen Groep en VDM Woningen. Woordvoerder Jan-Piet van Ieperen: ‘Team Prestatiehuis is bijzonder tevreden met deze belangrijke prijs. Wij beschouwen dit als de bevestiging dat wij op de goede weg zijn met ons concept voor duurzaam renoveren. Het inspireert om met nog meer energie het Prestatiehuis onder de aandacht te brengen bij woningcorporaties.’

Deel deze pagina: