Renovatieaanpak 53 etagewoningen in Groningen

16 mei 2011 Renovatieaanpak 53 etagewoningen in Groningen

Lefier heeft 5 bouwondernemingen gevraagd om een ‘duurzame denkrichting’ op te stellen. Opdracht is om een aanpak te bedenken voor de 53 portiek-etagewoningen aan de Bankastraat en de Sumatralaan in Groningen. De portiek-etagewoningen komen uit de tijd van de revolutie bouw. Het blok heeft een sobere verschijning, ondanks fraaie details in het metselwerk, erkers en de getimmerde goten. Technisch gezien zijn er zeker redenen om het complex te verbeteren. VDM Woningen heeft met een ambitieus renovatieplan de meeste punten binnen gehaald.

Renoveren op hoog niveau
Het beste is om het complex te renoveren op een hoog-renovatie niveau. De woningen worden tijdens de renovatie uitstekend geïsoleerd. De installaties worden vernieuwd waardoor er innovatieve systemen worden toegepast. VDM heeft met meerdere ketenpartners een totaalconcept met een brede duurzame visie ingediend. Dit plan heeft de hoogste puntenwaardering ontvangen. De vraag van Lefier was gericht op de komende 25 jaar. Het ambitieuze plan van VDM blikt ver voorbij deze 25 jaar. De woningen worden door middel van prefabricage in een relatief korte uitvoeringstermijn tot een energiespraakmakend project worden getransformeerd. De start van de uitvoering is begin 2012.

Verbeteren levenscyclus
Bij dit project wordt de duurzaamheid en levenscyclus van de woningen verlengd en verbeterd. Tegelijkertijd met deze aanpassingen wordt ook het complete energiesysteem aangepakt. In overleg met Lefier wordt de duurzame denkrichting inhoudelijk verder uitgewerkt. Er wordt een intensief traject opgestart worden met de betrokkenen, waaronder de bewoners.

Klik op de onderstaande afbeeldingen om de plattegrond en het overzicht van de renovatie aanpak te bekijken.

Foto's

Deel deze pagina: