Renovatie op hoog niveau in Groningen

9 juli 2012 Renovatie op hoog niveau in Groningen

In de juni uitgave van 'Renovatie Totaal', praktijkblad voor de renovatiesector, is onderstaand artikel verschenen:

Renovatie op hoog niveau in Groningen

53 portieketagewoningen aan de Bankastraat en de Sumatralaan in Groningen zijn voorbestemd voor een bijzonder renovatieplan. Opdrachtgever Lefier startte het traject door aan vijfbouwondernemingen te vragen een ‘duurzame denkrichting’ op te stellen. Aannemer VDM scoorde) in samenwerking met architect KAW en-installateur Kobus) de meeste punten.

De 53 portieketagewoningen dateren uit de tijd van de revolutiebouw) met een weliswaar sobere verschijning, maar toch ook enkele fraaie metselwerkdetails, erkers en getimmerde goten. Op technisch gebied valt er nog wel het een en ander te verbeteren.

VDM ontwikkelde samen met KAW en Kobus een totaalconcept met een brede duurzame visie waarbij de C2C gedachte centraal staat. Eén van de uitgangspunten is een ‘eeuwigdurende exploitatie’, dat wil zeggen: het complex wordt voor de komende jaren - minimaal 50 - goed inzetbaar. Daarvoor is onder meer een maximaal flexibele plattegrond uit gewerkt. Uitgangspunt hierbij is dat een medewerker van (opdrachtgever) Lefier binnen één dag de keuken en binnenwanden moet kunnen verplaatsen, om bij mutatie het appartement aan te passen.

De buitenschil wordt op een hoog isolatieniveau gebracht; voor de voorgevel en kopgevel is dit niet eenvoudig in verband met beschermd stadsgezicht, maar de kozijnen met veel glasopper vlak bieden mogelijkheden. Aan de achterzijde komt een compleet nieuwe schil en een groene gevel. Het plan is in oktober een zestal proefwoningen uit te voeren, waarna mogelijk nog dit jaar het project kan starten.

 

Voor meer informatie over het VDM-renovatieconcept, klik hier>

Deel deze pagina: