Prestigieus Passief-woningrenovatieproject te Roosendaal

14 januari 2010

VDM Woningen transformeert traditionele rijwoningen tot duurzame passief-woningen

De woningcorporatie Aramis AlleeWonen in Roosendaal heeft VDM Woningen in de hand genomen om in 2010 door middel van het concept ‘Passief Bouwen’ 133 bestaande woningen passief te renoveren. Het renovatieconcept van VDM kent een korte bouwtijd van slechts vijf dagen. De ontwikkelingskosten zijn relatief laag door het prefabriceren van wand- en dakelementen. De gerenoveerde woningen worden aanzienlijk duurzamer dan de huidige rijwoningen. Bewoners besparen minimaal € 65,- per maand op stookkosten (1000-1200 m3 gas per jaar).

VDM Woningen heeft een renovatieconcept ontwikkeld op ‘Passiefhuisniveau’. Met dit renovatieconcept worden woningen binnen 1 werkdag voorzien van een nieuwe thermische schil (gevel en dak), met behulp van nieuwe prefabelementen. Hierdoor wordt de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt. Door het prefabriceren van deze wand- en dakelementen is de kwaliteit gewaarborgd en zijn de faalkosten bijna nihil.

Het renovatieconcept is uniek. Binnen vijf dagen is alles afgerond; van het ontmantelen van de bestaande buitenmuur tot het afwerken van de prefab-constructie. Slechts één dag is de woning open. Tijdens deze dag worden de bestaande kozijnen verwijderd en wordt het oude dak gelicht.

Eind 2009 eindigde woningcorporatie Aramis AlleeWonen uit Roosendaal met een ‘proef’ passiefrenovatieproject bij de beste drie projecten voor de NET-Trofee 2009. De NET-Trofee wordt jaarlijks door het ministerie van VROM toegekend aan een project dat uitblinkt in een energiezuinige aanpak.

In navolging van het succes van de proef van woningcorperatie Aramis zal VDM Woningen in april 2010 starten met de passiefrenovatie van 133 woningen in de wijk Kroeven in Roosendaal.
 

Deel deze pagina: