Prestatiehuis genomineerd voor de prijsvraag De Voorsprong

14 november 2011 Prestatiehuis genomineerd voor de prijsvraag De Voorsprong

Energiesprong | SEV en Netwerk Conceptueel Bouwen hebben 12 integrale woningbouwconcepten genomineerd voor de prijs De Voorsprong. “We zijn erg blij met de 50 inzendingen, want het merendeel is van hoge kwaliteit en ze laten zien dat conceptueel bouwen klaar is voor de behoefte van opdrachtgevers aan geïntegreerde oplossingen.” aldus Pieter Huijbregts van het netwerk.

Team Prestatiehuis
Het concept Prestatiehuis is in nauwe samenwerking ontwikkeld door vier innovatieve ondernemingen: Brink Climate Systems, Doorwin, Van Ieperen Groep en VDM Woningen. Als Team Prestatiehuis wordt het concept geïntroduceerd in de markt. De basis voor deze samenwerking werd gelegd bij een gezamenlijk uitgevoerd, groot en zeer succesvol passief renovatieproject in Roosendaal: De Kroeven 505. Hier werden 134 woningen in zeer korte tijd getransformeerd van 70’er jaren woning naar passiefwoning en voorzien van energiezuinige installaties.

Het Prestatiehuis
Het gaat om een nieuw energetisch concept voor passief renoveren: het Prestatiehuis. Dit concept combineert de bouwkundige revitalisatie met een energetische transformatie en maakt bestaande laagbouwwoningen rendabel, energiezuinig en robuust voor minimaal de komende veertig jaar.

Er wordt zelfs gespot met Trias Energetica
De ingezonden concepten zijn beoordeeld op innovatie & energieambitie, projectoverstijgende ketensamenwerking, doelgroep & waardeprofiel, proactieve marktbenadering en conceptuele oplossing. Juryvoorzitter Pieter Huijbregts: “De inzendingen variëren van een uitgekiende combinatie van reeds beproefde technieken tot revolutionaire technieken die zelfs lijken te spotten met Trias Energetica. Er begint duidelijk een ruim aanbod van betaalbare energieambitieuze concepten te komen. Ketensamenwerking over de grenzen van projecten heen wordt al steeds normaler, hoewel er in de vormgeving van de samenwerking nog verbeterslagen mogelijk zijn. En marketing lijkt met conceptueel bouwen nu echt voet aan de grond te krijgen. Bij sommigen is die al van hoog niveau, bij anderen nog in ontwikkeling”. Programmamanager Energiesprong Jan Willem van de Groep geeft aan dat het accent van de focus op techniek hier en daar wat mag verschuiven naar extra aandacht voor de gebruiker.

Stemmen
Ons concept voor de prijsvraag De Voorsprong zal online te bekijken zijn via de site www.energiesprong.nl. Vanaf 21 november is stemmen via deze website mogelijk; alle genomineerden hebben dan een kort promotiefilmpje gemaakt.

Prijswinnaars bekend tijdens Manifestatie De Voorsprong
Tijdens Manifestatie De Voorsprong op 24 november in Ede vindt een uitgebreide dialoog plaats tussen opdrachtgevers en aanbieders om de match tussen vraag en aanbod te verbeteren. Juryleden zijn: Prof. Dr. Sandra Schruijer (ketensamenwerking), Ir. Birgit Dulski (duurzaamheid en energie), Prof. Dr. Joop Halman (ontwerp en productie) en Prof. Dr. Ed Nijssen (marketing en sales), onder leiding van Ir. Pieter Huijbregts (conceptueel bouwen).

Partijen konden meedoen aan de wedstrijd wanneer zij met gedeelde afspraken een integrale oplossing op de markt aanbieden, die voor bestaande woningbouw minimaal 45% energiereductie oplevert en voor nieuwbouw energieneutraal is. De wedstrijd wordt drie achtereenvolgende jaren gehouden met per jaar € 75.000,- aan prijzengeld. Per categorie: 1e prijs € 20.000,-, 2e prijs € 12.500,- en de 3e prijs € 5.000,-. Dit geld komt ter beschikking voor verdere ontwikkeling van het winnende concept.

Deel deze pagina: