Passiefhuisproductiestraat in gebruik

20 april 2010 Passiefhuisproductiestraat in gebruik

Noord-Europese primeur: VDM neemt ‘Passiefhuisproductiestraat’ in gebruik. VDM verbreedt innovatieve en duurzame horizon met
prefabricage van passiefhuiselementen.

De woningcorporatie Aramis AlleeWonen in Roosendaal heeft VDM Woningen in de hand genomen om door middel van het concept ‘Passief Bouwen’ 133 bestaande woningen passief te renoveren.
Een uniek Passiefbouw renovatieproject en nog niet eerder uitgevoerd op deze schaal in Nederland. VDM heeft hierop ingespeeld door een productiebaan te bouwen voor Passiefhuis elementen, welke donderdag 15 april officieel werd geopend door de heer Rietdijk, directeur van de NVB, Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers.

Passiefhuiselementen in productie bij VDM in Drogeham
De nieuwe productiebaan voor Passiefhuiselementen in de fabriek van VDM Woningen is aangepast aan de maten en eisen van een Passiefhuis element. Uniek aan deze baan is dat de opbouw met I-balken per Passiefhuiselement gewijzigd kan worden. Hierdoor kan zowel in serie als per stuk  worden geproduceerd. Kozijnen vormen een belangrijk onderdeel van een Passiefhuiselement. Deze worden eerst, in het begin van de productiebaan, gemonteerd en daarna ingesloten in het element. Vervolgens komt de beplating aan de binnen - en buitenzijde van het element, waarna de isolatie machinaal wordt ingebracht. Tot slot worden de kozijnen voorzien van 3-laagse beglazing.

Voor specifieke projecten als deze in Roosendaal wordt ook de PVC dakbedekking in de fabriek aangebracht. Verwerking in een verwarmde ruimte met een constante temperatuur zorgt voor een optimaal eindresultaat.

Cellulose isolatie verwerkt met speciale inblaasmachine
VDM werkt met cellulose isolatie, een product bestaande uit cellulose vezels vermengd met boorzouten. Het is milieuvriendelijk materiaal met de eigenschap om vocht op te nemen en af te staan. Dit zorgt zowel in de winter als ook in de zomer voor een comfortabel binnenklimaat. De nieuwe cellulose inblaasmachine in de productiebaan is de eerste machine van deze grootte in Noord – Europa. Het machinaal inblazen van de cellulose isolatie zorgt ervoor dat alle ruimtes optimaal met isolatie gevuld kunnen worden. Door middel van deze speciale techniek wordt de woning optimaal geisoleerd. Hierdoor is een gasverbruik van 200 a 300 m3 per jaar voor verwarming van een woning te realiseren.

Passiefhuis bouw met VDM Woningen
Passiefhuis bouw is in landen als Duitsland, België en Oostenrijk langzamerhand meer regel dan uitzondering, in Nederland staat het aan de vooravond van een grote doorbraak.
Passiefhuis bouwen is het bouwen van zongesitueerde woningen met hoge isolatiewaardes (tot RC 10) en optimale luchtdichting. Bij Passiefbouw volgens de houtsysteembouwmethode van VDM zijn wanden voorzien van I-balken met cellulose als isolatie, geïsoleerde kozijnen en onder andere 3-laags beglazing.

Het VDM-renovatieconcept in Roosendaal is uniek. Binnen vijf dagen is alles afgerond; van het ontmantelen van de bestaande buitenmuur tot en met het aanbrengen van de prefab-constructie, bestaande uit buitenwanden en daken. Slechts één dag is de woning open. Tijdens deze dag worden de bestaande kozijnen verwijderd en wordt het oude dak gelicht.

Foto's

Deel deze pagina: