Op jacht naar een kavel

21 augustus 2017 Op jacht naar een kavel

Een gloednieuw huis laten bouwen is een droom van veel mensen. Helemaal naar eigen wens. Maar voordat u met VDM Woningen in gesprek gaat over de realisatie van uw nieuwbouwwoning, is de eerste stap is de zoektocht naar een geschikte kavel. Afgelopen zaterdag 19 augustus stond het artikel 'Op jacht naar kavel' in de bijlage 'Vrije Tijd' van de Telegraaf. 

Een eigen huis bouwen valt of staat bij het vinden van een lap grond. Bouwgrond, welteverstaan. De meeste kavels worden door de gemeente verkocht. Het is dus wijsheid om navraag te doen. Breng ook plaatselijke makelaars op de hoogte van je zoektocht. "Je kunt zomaar stuiten op een stuk grond waar niets mee gebeurd", zegt woordvoerster Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. "In dat geval kun je de eigenaar tegen betaling, via het Kadaster achterhalen. Het is van belang om bij de gemeente te informeren of bouwen op die locatie is toegestaan." Dit hangt af van het bestemmingsplan. Is sprake van een woonbestemming? Dan is bouwen geen probleem. Mocht het een agrarische bestemming hebben, dan zal het bestemmingsplan een wijziging moeten ondergaan. Dan ben je verder van huis, want dat kan een tijdrovend proces zijn. "Belangrijk is ook om te checken of er erfpacht op rust", zegt Van Essen. "In dat geval krijgt u de grond alleen in gebruik en wordt een jaarlijkse vergoeding gevraagd waarvan het bedrag niet vastligt. Dit kan dus elk jaar stijgen. Bovendien heb je geen volledige zeggenschap over de grond waarop je huis staat. Dat is niet ideaal." Een andere waardevolle tip is om goed te kijken naar het tijdpad binnen de kavelvoorwaarden. Het is mogelijk dat de bouw van de woning voor een bepaalde tijd moet zijn afgrond. Bijvoorbeeld omdat de gemeente niet wil dat er al te lang bouwactiviteiten plaatsvinden in verband met overlast. Stem dit af met de aannemer en architect. Van Essen: "Let ook op eventuele bodemverontreiniging. Check bodemloket.nl voor de kwaliteit in uw omgeving. Indien er twijfels zijn, is onderzoek noodzakelijk. Dit, en eventuele saneringskosten, zijn een aanslag op uw portemonnee."
Houd tijdens uw kaveljacht naast Funda.nl, de volgende sites in de gaten: zelfbouwinnederland.nl en bouwkavelsonline.nl. Naast alle beschikbare kavels is hier ook informatie te vinden over regelgeving op woninggebied te vinden. 
Bron: Telefgraaf, 19 juli 2017

Wilt u alvast inspiratie opdoen wat betreft de verschillende woningtypes die u kunt realiseren op uw toekomstige kavel? Bestel gratis onze brochure! 
Heeft u vragen over de toegestane afgemetingen van de woning op uw kavel of de ontwerpvoorwaarden m.b.t. het bestemmingsplan vraagt het gerust aan één van onze adviseurs via het telefoonnummer 0512-571234 of via info@vdmwoningen.nl  

Deel deze pagina: