Gebruiksklare woningmarkt voor starters

11 maart 2016 Gebruiksklare woningmarkt voor starters

Starters die bijna geen financiële mogelijkheden hebben voor de afwerking. Statushouders die binnen afzienbare tijd een woonplek moeten krijgen. Kopers die klussen niet zien zitten en een kant-en-klare woning willen. Voor de geprefabriceerde Timm-woningen, bedacht door Toeck Ingenieurs- en adviesbureau uit Drachten, bestaat veel interesse.

Op het voormalige terrein van de Montessorischool in Leeuwarden zijn twee werknemers van bouwbedrijf VDM Woningen uit Drogeham druk aan het werk. Ze plaatsen de bekisting en wapening voor het fundament van achttien nieuwe Timm-woningen. Nieuwe ontwikkelingen op een dergelijke binnenstedelijke locatie zijn vaak lastig, duur en vergen soms langdurige processen. Het vernieuwende bouwconcept van Toeck kan een oplossing zijn voor dergelijke woningbouwlocaties.

Toeck bedacht het concept door een groeiende vraag van instromers. “Starters gebruiken de inrichting vaak als sluitpost. Zij lopen in die fase vaak aan tegen onverwachte kosten. Wij willen woningen zo construeren dat die scherp in de markt staan en volledig zijn afgewerkt. De koper krijgt een woning met sanitair, een keuken met vaatwasser, oven en koelkast, laminaatvloer, tapijt en gordijnen. ‘s Ochtends krijgen ze de sleutel en ‘s avonds kunnen ze al in de woning slapen”, legt adviseur Jeen van Zuiden van Toeck uit.

Het concept sluit aan bij het bouwsysteem van VDM Woningen. Het woningbedrijf heeft de laatste jaren flink ingezet op ‘legolisering’ van woningbouw. Intern is een uitgebreide engineeringsslag gemaakt. Voor het maken van de 3D-tekening wordt nauw samengewerkt met de constructeur, de installateur en de productieleiding van de fabriek. Uiteindelijk komen er complete wanden, vloeren en daken uit de fabriek in Drogeham. Die worden op de bouwlocatie op de vloeren gezet waarna een woning na gemiddeld een dag wind- en waterdicht is. De eerste verdiepingsvloer van de nieuwbouwwoningen is standaard van een zwevende cementdekvloer voorzien.

De korte bouwtijd, beperkte belasting van het milieu, het voorkomen van problemen op de bouwlocatie en het kostenvoordeel zijn de belangrijkste motivaties voor VDM om vol in te zetten op prefabricage. “In onze timmerfabriek worden de driedimensionale badkamers van de Timmwoningen samengesteld en op de bouw als complete unit gemonteerd. De badkamers zijn volledig afgewerkt en ingericht. Aanpassingen om het Timm-concept voor ons werkbaar te maken waren dus niet nodig”, legt projectleider Pieter Bouma van VDM Woningen uit.

Al vijftien projecten
Het concept is in 2013 bedacht en een jaar later werden de eerste 140 woningen verkocht. Vorig jaar werden 90 Timm-woningen gerealiseerd. “Op dit moment hebben we vijftien projecten met in totaal 190 woningen in voorbereiding en uitvoering”, verklaart Bouma, “Wij denken dat het Timm-concept een groot toekomstperspectief biedt voor de startersmarkt. We krijgen veel vragen uit dat deel van de markt. Net als bij andere seriematige woningbouwconcepten is een Timm-woning geschikt voor verschillende doelgroepen. Door het hoge prefabricage-gehalte is de bouwtijd erg kort.”

Diverse prijsklassen
Jeen van Zuiden van Toeck is het met Bouma eens. “De prijsklasse van de woningen is heel divers en per locatie verschillend. Er zijn projecten opgeleverd met woningen vanaf 110.000 euro. In Groningen hebben we vorig jaar 72 huizen opgeleverd, waarvan de duurste 189.000 euro is. Het type woning, de ligging en de markt zijn daarbij factoren, die doorslaggevend zijn.” Van Zuiden benadrukt dat het concept niet alleen voor de startersmarkt geschikt is. “Naast het Timm-concept hebben we inmiddels ook het Tomm-concept. Hierbij gaat het om een vrijstaande woning die op precies dezelfde manier is ontwikkeld. Bovendien gaan we nog een stapje verder met het ontwikkelen van een luxe vrijstaande woning, die ook kant-en-klaar kan worden opgeleverd. Dan hebben we het over een heel ander publiek.” De Timm-woning is inmiddels een beproefd concept, waaraan in drie jaar weinig is gesleuteld. “Door het bouwbesluit in 2015 zijn de wanden wel iets dikker geworden. Ook hebben alle woningen inmiddels zonnepanelen.” De projecten concentreren zich nu vooral op het noorden van het land. 

Bron: Cobouw (vrijdag 11 maart 2016)

Deel deze pagina: