Feestelijk startmoment bouw 33 huurwoningen met een goede jas

9 maart 2018 Feestelijk startmoment bouw 33 huurwoningen met een goede jas

De bouw van 33 energiezuinige huurwoningen op de plaats van de voormalige blauwe flat aan Furmerusstraat in Sneek is vanmiddag officieel begonnen.

Voor de bouwvak zijn de gezinswoningen klaar, beloofde directeur Jan van der Meer van houtskeletbouwer VDM. Kwestie van even doorpakken. 

Alle energieneutrale woningen krijgen drie slaapkamers, vloerverwarming, een tweede toilet op de verdieping en een berging. 

De woningen worden gebouwd in een parkachtig gebied met een gezamenlijk binnenterrein. Dit terrein gaat Accolade samen met de bewoners inrichten

Om de cohesie met de buurt te benadrukken betrokken opdrachtgever woningcorporatie Accolade en VDM de 116 kinderen van de Johannes Postschool bij het openingsfeestje. 

Als starthandeling van het bouwproject van de huurwoningen waarvan de huurprijs onder de sociale huurtoeslaggrens ligt onthulden de basisschoolkinderen hun eigen gemaakte bouwdoeken. 

De woningen zijn zoals dat heet NOM-ready. Dit houdt in dat ze in de toekomst eenvoudig 'Nul-op-de-meter' (NOM) gemaakt kunnen worden. Een NOM-woning wekt evenveel energie op, dan dat deze verbruikt. De energierekening kan dan uitkomen op nul. Dit past bij de doelstelling van Accolade. De woningcorporatie wil in 2040 een woningbezit dat energieneutraal is.

De gemeente zou het woningaanbod liever al tien jaar eerder energieneutraal zien, zei woonwethouder Stella van Gent vanuit het ambitieuze duurzaamheidsstreven van het college. ,,Wel gaat hier een prachtig woongebied met groen ontstaan waarin omwonenden via een klankbordgroep de hand in hebben gehad. Machtig dat dit in het hart van de Noorderhoek kan worden gebouwd. Daar zijn we als gemeente natuurlijk heel blij mee.”

Directeur Jan van der Meer reikte aan het CO2 certificaat uit aan Directeur-bestuurder Rein Swart van Accolade. Het certicaat toont aan Accolade met dit prachtige project, wat uitgevoerd wordt in houtskeletbouw, een CO2 van 278.920 kg vastlegd. Dit compenseert de uitstoot van maar liefst 2.343.866 km aan uitlaatgassen van een middenklasse auto of het elektraverbruik van 309 huishoudens in één jaar tijd. Het certificaat is beschikbaar gesteld door de Vereniging van Houtskeletbouwers, hier is VDM Woningen lid van.  

Bron: Sneeker Nieuwsblad

Meer over dit feestelijke moment op GrootSneek.nl  

Foto's

Deel deze pagina: