Bouwen volgens het nieuwe bouwsysteem, wat houdt dit in?

19 november 2015 Bouwen volgens het nieuwe bouwsysteem, wat houdt dit in?

Steeds meer nieuwbouwwoningen voldoen aan de strengere eisen van het bouwbesluit van 2015. Hierin is de EPC eis, die de totale energieprestatie van een gebouw aangeeft, voor woningen verscherpt van 0,6 naar 0,4. Ook de thermische isolatie-eisen (Rc) zijn omhoog geschroefd. VDM Woningen doet hier nog een schepje boven op, de gevel heeft een Rc van 5,78 m2K/W (eis 4,5 m2K/W) en het dak heeft een Rc van 6,04 m2K/W (eis 6,0 m2K/W). Dit betekent dat de woning uitermate energiezuinig is en bewoners een zeer aangenaam binnenklimaat ervaren.

Een lastige uitdaging voor menig traditionele aannemer nu de lat nog hoger ligt. Een kans voor VDM Woningen, die zich al ruim zeven jaar lang onderscheidt in het ontwikkelen en realiseren van projecten waarbij vloeren, gevels en daken uitgevoerd worden met een hogere Rc dan vereist.

VDM Woningen maakt houtskeletbouwwoningen met een prefab bouwmethode. De draagconstructie van de woning (wanden, vloeren en dak) zijn opgebouwd uit in de fabriek gemaakte en afgewerkte frames van hout met aan weerszijden plaatmaterialen. De holle ruimte van wanden en daken wordt opgevuld met een pakket van maar liefst 24 cm isolatiemateriaal. Ook worden de leidingen door een eigen installatie-afdeling opgenomen in de wanden bij de prefabricage van het casco.

De strengere EPC eis kan het beste behaald kan worden door een combinatie van een goed geïsoleerde schil en intelligente installaties. Zoals een uniek hybride warmtepompsysteem voor optimale energiebesparing en een douche-warmte-terugwin-unit. Dit is een dubbelwandige leidingpijp die het doucheafvalwater naar het riool afvoert. In deze pijp wordt het afvalwater echter gebruikt om het schone water voor te verwarmen. Het resultaat? Warmer water en een aanzienlijke energiebesparing!

 

Deel deze pagina: