Eerste gezamenlijke bedrijfsbezoek Colleges B&W Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

6 oktober 2017 Eerste gezamenlijke bedrijfsbezoek Colleges B&W Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

Gemeente Achtkarspelen en Gemeente Tytsjerksteradiel zoeken steeds meer de samenwerking op. Vandaag planden de College B&W hun eerste gezamenlijke bedrijfsbezoek bij VDM Woningen in Drogeham.

Beide Colleges B&W hadden redenen genoeg om dit gezamenlijke bezoek bij VDM Woningen in te plannen. Het bedrijf is regionaal betrokken: zo komt maar liefst meer dan de helft van de VDM medewerkers uit deze twee gemeenten, werkt VDM Woningen voornamelijk samen met regionale leveranciers/onderaannemers en er zijn een aantal VDM woningen in Hurdegaryp en Gytsjerk in aanbouw.  

Tijdens de bedrijfspresentatie kwamen thema duurzaamheid sterk naar voren. De duurzaamheidsvisie van VDM Woningen is BENG. BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Directeur Jan van der Meer lichte deze visie toe aan de Collegeleden, want zo zegt hij: ‘Het is zomaar 2021! Vanaf 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland voldoen aan de BENG-eisen.’ Bij een BENG woning is de energiebehoefte laag. Dit komt door een dikkere isolatieschil rondom de woning. Een BENG woning heeft bijvoorbeeld veel minder zonnepanelen of gas nodig om in de energiebehoefte te voorzien. De energierekening en de CO2 uitstoot is bij een BENG woning dan ook een stuk lager dan bij een niet BENG woning.
Na een leerzame rondleiding door de productiehal van VDM Woningen is voor beide Colleges B&W duidelijk dat BENG een onderwerp is om nog eens ter tafel te brengen als het gaat om nieuwbouw binnen de gemeenten.
De Colleges B&W waren aangenaam verrast over de ontwikkelingen en stelden met tevredenheid vast dat de 'swung' er bij VDM Woningen volop in zit. 

Foto's

Deel deze pagina: