Een stabiele en veilige woning zonder concessies op uitstraling, het kan!

30 maart 2016 Een stabiele en veilige woning zonder concessies op uitstraling, het kan!

De familie Redeker is verheugd met de oplevering van hun aardbevingsbestendige nieuwbouwwoning. De familie was gevallen voor een ontwerp van VDM Woningen uit Drogeham wat, zo bleek al snel, goed was te realiseren met aardbevingsbestendige maatregelen. “We hoefden gelukkig geen concessies te doen aan het ontwerp of op de uitstraling, je ziet aan de buitenzijde niet dat woning constructief is versterkt.”

De familie Redeker woont aan de rand van Westerbroek aan de Borgweg, nu nog in een typisch Gronings woonboerderijtje. “Onze woning is inmiddels wel aan vervanging toe. We wilden graag een nieuwbouwwoning die goed past in het Groningse landschap”, aldus de heer Redeker. Het gekozen ontwerp van VDM Woningen sprak de familie aan en in samenwerking met de constructeurs van TOECK in Drachten kon VDM Woningen het ontwerp aardbevingsbestendig maken. Hierdoor heeft familie Redeker tevens gebruik kunnen maken van nieuwbouw-innovatieregeling van de NAM.  

De nieuwbouw-innovatieregeling van de NAM betreft een subsidiebedrag voor de aardbevingsbestendige maatregelen die worden getroffen bij het realiseren van nieuwbouwwoningen in het Groningse aardbevingsgebied. NAM moet de maatregelen goedkeuren alvorens er kan worden gestart met de bouw van de woning. Hiervoor hebben betrokken partijen; VDM Woningen, TOECK, NAM en Gemeente Hoogezand-Sappemeer zowel in het voortraject als tijdens de bouw van de woning van de familie Redeker nauw samengewerkt. “Het was voor alle partijen een ontwikkelingstraject waarbij we van elkaar hebben kunnen leren. Inmiddels staat de vijfde particuliere aardbevingsbestendige VDM Woning in Groningen al op de planning en weten we inmiddels hoe we de koper hierin goed kunnen begeleiden”, zo laat verkoopadviseur Jan Homan van VDM Woningen weten.

TOECK kon het ontwerp van VDM Woningen eenvoudig aardbevingsbestendig maken omdat deze van zichzelf al erg stabiel is. “Houtskeletbouwwoningen zijn van nature, mede dankzij de lichte materialen, relatief aardbevingsbestendig. Daar komt bij dat onze houtskeletbouw woningen niet te onderscheiden zijn van traditionele woningen”, legt Jan Homan uit. De hal zorgt voor de juiste stabiliteit van de woning en verder is het ontwerp van de familie Redeker op een aantal punten constructief aangepast om te voldoen aan de NPR 9998. Dit houdt in dat de woning bestand is tegen een PGA van 0,16 G wat grofweg te vergelijken is met een 4 op de schaal van Richter.  

Foto: Familie Redeker met daar achter verkoopadviseur Jan Homan en klantenbegeleider Erwin van der Molen van VDM Woningen. 

Deel deze pagina: