Deel 1: Familie Van der Laan - Nauta bouwt in Ezinge

11 mei 2017 Deel 1: Familie Van der Laan - Nauta bouwt in Ezinge

Afgelopen winter kochten meneer en mevrouw Van der Laan - Nauta een kavel in het Groningse Ezinge. Familie Van der Laan - Nauta wil graag vanuit Eindhoven weer terug in het mooie noorden komen wonen; 
‘Hier liggen onze roots.’

Familie Van der Laan – Nauta heeft bij VDM Woningen gekozen voor het woningtype Vermont. Een royale lage goot woning die goed in het Groningse landschap past en aan alle persoonlijk eisen voldoet. Samen met een verkoopadviseur zijn de persoonlijke wensen verwerkt in de plattegrond. Zo heeft de familie gekozen voor een slaapkamer op de begane grond en een energiezuinige installatie. Vervolgens zijn de details voor de nieuwbouwwoning afgestemd met de persoonlijke klantenbegeleider. Bij VDM Woningen is de koper vrij in het kiezen van een type steen, goot en zelfs deurkrukken. Op deze manier wordt de woning geheel naar eigen smaak gerealiseerd.

Begin april was het dan eindelijk zover, meneer en mevrouw Van der Laan - Nauta hebben alle keuzes voor hun nieuwe woning gemaakt. De woning wordt in de fabriek prefab klaar gemaakt voor transport naar de bouwlocatie in Ezinge.   

De komende periode laat de familie Van der Laan - Nauta ons weten hoe zij het bouwproces ervaren. In dit eerste deel omschrijven ze de werkzaamheden van de eerste twee maanden.  

april – mei 2017
In de eerste week van april is onze woning uitgezet (foto 1 en 2). Hierbij is het peil bepaald waarna vervolgens het houten bouwraam is gemaakt met de juiste afmeting. Binnen het bouwraam wordt de grond uitgegraven en wordt ruimte gemaakt voor het plaatsen van de fundering (foto 3 en 4).  

Begin april heeft de boorploeg op locatie boorpalen in de grond geboord, dit is het fundament van de woning (foto 5 en 6). Bij ons is gekozen voor boorpalen vanwege de omliggende bebouwing. De bestaande woningen ernaast zijn uitgevoerd zonder heipalen. Het risico was te groot om de fundering met prefab betonpalen uit te voeren.

Half april is de bekisting geplaatst, waarna het betonstorten kan beginnen (foto 7). De bouw verloopt snel, meerdere materialen zijn op de kavel afgeleverd zoals vloerbalken, vloerisolatie, stenen en zelfs al de dakpannen (foto 8 en 9). Met de vloer moet nog worden gestart maar over twee weken worden ook de dakpannen al geplaatst!

Eind april is er veel grondwerk uitgevoerd. Riolering is ingegraven, zowel voor vuilwater als voor regenwater (foto 10 en 11). Alle leidingwerk is in de kruipruimte aangelegd en de ruimte rondom de fundering is weer aangevuld met de eerder afgegraven grond. Uiteindelijk is er een hoop materiaal geplaatst waar niets meer van is te zien, de begane grond vloer is gestort en ligt uit te harden (foto 12). Het voorterrein is onder tussen weer netjes aangeharkt na het ingraven van de riolering op de vaste riolering in de straat.

1 mei stond de cascomontage gepland. In één dag is de woning wind en waterdicht gemonteerd (foto 13). In dezelfde week is nog het dak vol gelegd met de mooie zwart geglazuurde dakpannen die op de kavel al klaar stonden (foto 14 en 15).

Foto's

Deel deze pagina: