250.000 euro subsidie voor Duurzaam Zwaag

14 november 2011


ZWAAG - Het bewonersinitiatief Duurzaam Zwaag krijgt 250.000 euro subsidie van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Wethouder Peter Westenberg van Milieu van de gemeente Hoorn nam de cheque namens de samenwerkende partijen in ontvangst tijdens het Klimaatcongres in Utrecht op woensdag 2 november.

Duurzaam Zwaag is een renovatieproject voor ruim 280 woningen in Zwaag. Een paar bewoners hebben het initiatief genomen om de wijk duurzaam te renoveren. Door samen op te trekken, met hulp van marktpartijen en de gemeente Hoorn, profiteren de bewoners van het schaalvoordeel. De bedrijven Produbo, VDM Woningen, Schouten Techniek en Meneer de Leeuw brengen kennis in over het begeleiden van wijkinitiatieven en duurzame technologie. Die combinatie is uniek in de bouwwereld.

Sleutel voor het project is slim en onconventioneel denken. ‘Niets aan dit project is standaard,’ aldus projectleider Timo Spijkerboer van Produbo. ‘Nog nooit hebben bewoners de kans gekregen op zo’n grote schaal te renoveren. Het vraagt veel creativiteit en inspanning van alle partijen, maar het is een unieke kans om te laten zien wat je samen kunt neerzetten’. Het project bestaat uit een combinatie van energiebesparende maatregelen, verbetering van het wooncomfort, gezondere leefomgeving en is bovendien een leuke manier om je buren beter te leren kennen. Daardoor is een project ontstaan dat aantrekkelijk is voor de bewoners en dat bovendien economische voordelen brengt.

Een groep koplopers in de wijk wordt uitgedaagd om hun woning energieneutraal te renoveren. Deze groep dient als inspiratie voor een bredere groep in de wijk. Het consortium van samenwerkende partijen beoogt met Duurzaam Zwaag een aanpak te ontwikkelen die ook elders gebruikt kan worden. ‘In de bestaande bouw ligt de grootste opdracht voor de Puur Hoorn klimaatambitie van de gemeente,’ legt wethouder Peter Westenberg van Milieu uit. ‘Dit project kan echt een voorbeeld zijn voor andere buurten en wijken in Hoorn. De subsidie vanuit het SEV is dan ook zeer welkom.’

bron: Gemeente Hoorn

Deel deze pagina: